ליצירת קשר וייעוץ מקצועי

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם!

FATCA בישראל

fatca - פטקה
תוכן עניינים

אזרחים אמריקאים שמנהלים חשבונות בתאגידים בנקאיים או במוסדות פיננסיים מחוץ לארצות הברית, מודעים לחובת הדיווח שלהם אך לא בהכרח בקיאים בדקויות של החוק. מהסיבה הזאת כדאי לעשות סדר בדברים.

 

מה זה fatca

FATCA – חוק חובת מיסוי בחשבונות זרים FOREIGN ACCOUNTS TAX COMPLIENCE ACT (פטקה או פטקא בעברית) – נחקק בקונגרס האמריקאי בשנת 2010 כדי לאפשר לרשות המיסים האמריקאית למסוֹת כספים מחשבונות של אזרחים אמריקאים המנוהלים מחוץ לגבולות ארצות הברית, וכדי לחזק את סמכויות האכיפה שלה בחשבונות אלה.

 

אז לפני שנפעל לפי דרישות החוק, בואו נבחן אותו לעומקו, נלמד על האירועים שהובילו לחקיקתו, נבין מי כפוף לו ונבדוק כיצד הוא משפיע על אזרחים אמריקאים המתגוררים בישראל.

 

מה הרקע לחקיקת חוק FATCA?

על פרשת UBS שמעתם? אם לא, כדאי שתדעו שבפרשה זו התחיל הכול.

ביולי 2008 הואשמה חברת UBS השוויצרית בהסתרת מידע על חשבונותיהם של הלקוחות האמריקאים שלה. UBS היא חברת השקעות ותיקה וידועה שמנהלת חשבונות השקעות ללקוחות רבים, ובשנת 2008 היא ניהלה גם את חשבונותיהם של עשרות אלפי לקוחות אמריקאים. הסנאט האמריקאי טען שהלקוחות האמריקאים של החברה העלימו מיסים בשיעור של 20 מיליארד דולר, ושחברת UBS סייעה להם בכך.

ממשלת ארצות הברית דרשה מחברת UBS להעביר אליה את פרטי חשבונות הבנק של כל הלקוחות האמריקאים שלה. החברה סירבה לעשות זאת בהתבססה על חובתה לשמור על חסיון המידע. בתום דיונים ארוכים שכללו איומים בהגשת תביעות משפטיות ונקיטת סנקציות, ממשלת ארצות הברית וחברת UBS הגיעו להסדר למסירת פרטי חשבונות הבנק הרלוונטיים, וממשלת ארצות הברית הבינה שכדי לגבות מיסים מחשבונות בנק זרים עליה להסדיר זאת בחקיקה מחייבת.

אלה היו הנסיבות שהובילו לחקיקת חוק FATCA ולהסדרת זכאותה של ממשלת ארצות הברית לגבות מס מחשבונותיהם של אזרחיה מחוץ לגבולותיה.

 

מה זה fatca

 

הצהרה בדבר תושבות מס לצורך fatca

הצהרה בדבר תושבות מס לצורך fatca מתחילה בחובתם של תאגידים בנקאיים ומוסדות פיננסיים ברחבי העולם לדווח לממשלת ארצות הברית – ובפרט לרשות המיסים האמריקאית – על חשבונות שאזרחים אמריקאים מנהלים אצלם, ולהעביר את כל המידע המצוי בהם.

אמנם בתחילה נראה היה שגופים פיננסיים לא יסכימו לשתף פעולה עם חקיקה אמריקאית, וממשלת ארצות הברית לא תצליח לאכוף את חוקיה על גופים עצמאיים מחוץ לגבולותיה, אך די היה באיומים שהם ספגו ממשלת ארצות הברית ובחשש שכל הכנסה עתידית שתתקבל ממקור אמריקאי תיקנס בסכומי עתק, כדי לסור למרותו של החוק ולחתום על חוזים מחייבים עם רשות המיסים האמריקאית.

בשל חוק FATCA מדינות רבות השכילו להבין את הפוטנציאל הגלום בכספי אזרחים המוחזקים במוסדות פיננסיים זרים והחליטו אף הן ליישם אכיפה לגביית מיסים מכספים המנוהלים מחוץ לגבולותיהן, באמצעות הסכמים הדדיים להעברת מידע.

 

איך משפיע חוק פטקה על אזרחים אמריקאים המתגוררים בישראל?

ב־30.6.2014 נחתם הסכם בין ישראל וארצות הברית להעברה הדדית של מידע.

ישראל התחייבה להעביר לרשות המיסים האמריקאית מידע על חשבונות של אזרחים אמריקאים בבנקים ובמוסדות פיננסיים בישראל. הוסכם שאת המידע תעביר רשות המיסים הישראלית, והוא יכלול לא רק חשבונות של אזרחים אלא גם חשבונות של תושבי ארצות הברית המחזיקים באשרת גרין קארד. 

ההסכם עצמו מחייב את הגופים הפיננסיים בישראל לבדוק בקביעות את החשבונות המתנהלים בהם ולדווח לרשות המיסים הישראלית על חשבונות של אזרחים או תושבים אמריקאים. רשות המיסים הישראלית מעבירה בתורה את המידע לרשות המיסים האמריקאית.

כיוון שההסכם הוא הדדי, רשות המיסים האמריקאית מחויבת לדווח לרשות המיסים הישראלית על חשבונות כספיים של אזרחים ישראלים בתחומה. ובכל הנוגע לאכיפת מיסוי פרסונלי בישראל, הסכם זה בהחלט מקדם את האפשרות לכך.  

ההסכם בין ישראל לארצות הברית קובע שמוסדות פיננסיים המנהלים חסכונות פנסיוניים יהיו פטורים מחובת הדיווח, וזאת משום שאין בחשבונות אלה סיכון להעלמת מיסים.

ישנם סייגים נוספים להסכם, והם מתייחסים לחשבונות מסוגים שונים שמנוהלים במוסדות הפיננסיים בישראל, אולם התאגידים הבנקאיים הישראליים כולם כפופים לתנאי ההסכם, וכדי להימנע מקנסות עתק בשיעור של מיליארדי שקלים הם מקפידים לקיים את חלקם בו. 

אזרחים אמריקאים שחיים בישראל יודעים שפעילותם הפיננסית מנוטרת, ומזה כמה שנים נדרשים לחתום על טופס W9 (טופס פטקה) כתנאי לניהול חשבונותיהם בארץ. מי שלא מסכים לחתום על טופס זה, מסתכן בהקפאת חשבונותיו. הבנקים ושאר הגופים הפיננסיים מעדכנים את לקוחותיהם האמריקאים בכתב על העברת המידע הפיננסי שלהם לרשות המיסים האמריקאית, ואף נערכים בפועל ליישום ההסכם ולהעברת המידע. ההודעה בכתב מאפשרת לבעלי החשבונות להסדיר את חובת הדיווח בעצמם ולא לחכות למעורבותה של רשות המיסים הישראלית.

 

הצהרה בדבר תושבות מס לצורך fatca

 

אילו פרטים מועברים ל־IRS לפי הסכם FATCA?

התאגידים הבנקאיים והמוסדות הפיננסיים בישראל נדרשים להעביר ל־ IRS את הפרטים הבאים:

  • פרטים אישיים: שמותיהם של האזרחים האמריקאים המנהלים את חשבונותיהם אצלם, את כתובתם, את מספר תעודת הזהות שלהם ואת מספר ה־SSN שלהם (ביטוח לאומי אמריקאי).
  • מספרי חשבונות.
  • פרטי המוסד הפיננסי המנהל את החשבונות.
  • מידע על סכומי ברוטו של ריביות המשולמות בחשבונות פיקדון למיניהם.
  • מידע על סכומי ברוטו של דיבידנדים ממקור אמריקאי המופקדים בחשבונות.
  • מידע על סכומי ברוטו של הכנסות ממקור אמריקאי המופקדות בחשבונות.

 

להתמודד עם דרישות FATCA בקלות

חוק FATCA הוא שלב נוסף ומשמעותי במאמצי גביית המיסים של ארצות הברית. מדינות רבות ברחבי העולם ובכללן ישראל משתפות פעולה עם חקיקת FATCA ועושות זאת באמצעות הסכמים הדדיים להעברת מידע על משאבים כספיים של תושבים זרים. בשל כך מומלץ לכל אזרח אמריקאי המתגורר בישראל לעמוד בחובת הדיווח שלו ולמסור ל־IRS מידע מלא על כל חשבונותיו.

ניתן לעשות זאת באמצעות תוכנית 'גילוי מרצון' (STREAMLINED FOREIGN OFFSHORE PROCEDURE), אך הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא בעזרת אנשי מקצוע המתמחים בתחום זה.

משרד רו"ח ביטס, מתמחה במיסוי אמריקאי ומוסמך IRS לייצג נישומים ולפעול בשמם, אנו עומדים לשירותכם בכל נושא.

צריכים לדווח ל־IRS וזקוקים לעזרה? אנו נעזור לכם להסדיר את הדיווחים השנתיים ל־IRS ולהעביר את כל המידע הפיננסי הנדרש בחוק. דברו איתנו עוד היום.

עמרי ביטס - רואה חשבון אמריקאי-ישראלי
עמרי ביטס - רואה חשבון אמריקאי-ישראלי

רואה חשבון מוסמך וחבר בלשכת רואי החשבון בישראל. מוסמך מטעם רשות המס הפדרלית האמריקאית (IRS), ניסיון של שנים בייצוג נישומים בארצות הברית. השכלה מקיפה בחשבונאות ובכלכלה מאוניברסיטת חיפה וניסיון רב בתחומי המיסוי הבין־לאומי.

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם!

מידע מקצועי נוסף
חיפוש

תפריט נגישות