ישראלים רבים נדרשים לחתום על טופסי W8 ו־W9 בבנק, להצהיר על מעמדם האזרחי ולהעביר מידע לרשות המיסים האמריקאית (IRS) על הפעילות הפיננסית שלהם. אף שאזרחים אמריקאים עשויים להבין את הרקע לדרישה הזאת, לקוחות שאינם אזרחים אמריקאים אינם מבינים אותה ואף מבקשים לערער עליה.
טופס W8 ו-טופס W9
אז מה הסיבה לכך? למה ישראלים רבים נדרשים לחתום בבנק על טופסי W8 ו־W9 ומסתכנים בהקפאת חשבונותיהם אם הם מסרבים? בואו נבדוק.
בשנת 2010 נחקק בארצות הברית חוק FATCA – או חוק חובת מיסוי על חשבונות זרים (FOREIGN ACCOUNTS TAX COMPLIENCE ACT) – שמחייב תאגידים בנקאיים ומוסדות פיננסיים במדינות שונות ברחבי העולם לאתר חשבונות של אזרחים אמריקאים ולדווח עליהם לרשות המיסים האמריקאית. דרישות החוק עוזרות לממשלת ארצות הברית לאכוף את חובת הדיווח של אזרחיה ולמסות את הכנסותיהם גם אם הם מתגוררים בארצות זרות.
בחוק FATCA נקבע שמוסדות פיננסיים שלא יצייתו לדרישותיה של ממשלת ארצות הברית ייקנסו בסכומי עתק ויספגו ניכוי בשיעור 30% מכל תשלום שהם עשויים לקבל ממוסדות אמריקאים או מממשלת ארצות הברית. כמו כן נקבע שהם עלולים להיתבע בתביעה משפטית מטעם ממשלת ארצות הברית ולהפסיד מאות מיליוני דולרים.
די היה בכך להניע את כל המוסדות הפיננסיים והתאגידים הבנקאיים בישראל ובמדינות רבות ברחבי העולם לשתף פעולה עם חוק FATCA.
מדינות העולם ובכללן ישראל השכילו להבין את הפוטנציאל הגלום בחוק FATCA והחלו לפעול לאיתור המשאבים הכספיים של אזרחיהן מחוץ לגבולותיהן ולמסות אותם. הדרך לכך אומנם לא עברה בשולחן המחוקק אלא בגיבוש הסכמים מדינתיים הדדיים להעברת מידעים על משאביהם הכספיים של אזרחים.
יותר מ־100 מדינות חתמו על הסכמים הדדיים עם ממשלת ארצות הברית, ובשנת 2014 חתמה ישראל על ההסכם. ההסכם מחייב את ישראל למסור לרשות המיסים האמריקאית מידע על פעילותם הפיננסית של האמריקאים בתחומה ומאפשר לה לקבל מידע על פעילותם הפיננסית של אזרחיה בארצות הברית.
מה המשמעות של טופס W8 ו־W9?
הסכמי FATCA הם הרקע לדרישת הבנקים לחתימה על טופס W8 ועל טופס W9. דרישה זאת מחייבת גם אזרחים אמריקאים שהם תושבי ישראל, וגם ישראלים שאין להם בהכרח קשרי אזרחות עם ארצות הברית אך עשויים לקבל כספים ממקורות אמריקאים למיניהם.
חתימה על טופסי W8 ו־W9 נדרשת בנסיבות הבאות:
- מאזרחים אמריקאים שמנהלים חשבונות בתאגידים בנקאיים או בגופים פיננסיים בישראל.
- מתאגידים שמנהלים חשבונות בנק בישראל.
- מאנשים או מתאגידים שמקבלים כספים ממקורות אמריקאים ובכלל זה תשלומים בעבור שירותים מקצועיים, הכנסות מנדל"ן בתחומי ארצות הברית ורווחים כמו ריביות, דיבידנדים ותמלוגים – במקרים אלה הדרישה לחתימה על טופסי W8 ו־W9 לא תגיע מהבנק אלא מהגופים שמעבירים את הכספים.
למה משמשים טופסי W8 ו־W9?
טופסי W8 ו־W9 הם טופסי הצהרה. החותמים עליהם נדרשים לדווח על הסטטוס האזרחי שלהם בין שהם אזרחים אמריקאים ובין שהם תאגידים שהתאגדו בארצות הברית, ולהצהיר על הרלוונטיות של חוק FATCA לפעילותם הפיננסית.
אם המצהירים אינם אזרחים אמריקאים ולא תאגידים שהתאגדו בארצות הברית, עליהם להצהיר בטופס W8 אם הם נהנים מהטבות מס כלשהן בעבור הכנסות או רווחים ממקורות אמריקאים מתוקף אמנת המס שנחתמה בין ישראל ובין ארצות הברית.
צריכים לדווח ל־IRS? הכירו את הטפסים השונים!
לפניכם פירוט של טופסי ההצהרה העיקריים שמוצגים לישראלים בבנקים:
- טופס W9 – לאזרחים אמריקאים, למחזיקי אשרת גרין קארד ולתאגידים שהתאגדו בארצות הברית – טופס w9 להורדה.
- טופס W-8BEN – לישראלים שאינם אזרחים אמריקאים, אינם מחזיקי אשרת גרין קארד ואינם מנהלים עסקים בארצות הברית – טופס W-8BEN להורדה.
- טופס W-8BEN-E – לתאגידים שהתאגדו מחוץ לגבולות ארצות הברית – טופס W-8BEN-E להורדה.
- טופס W-8-IMY – לשותפויות או למוסדות אחרים שהתאגדו מחוץ לגבולות ארצות הברית – טופס W-8-IMY להורדה.
- טופס W-8-ECI – לכל מי שמקבל הכנסות ממקורות אמריקאים – טופס W-8-ECI להורדה.
לא רוצים למלא את הטפסים? עליכם לדעת שאם תסרבו למלא את טופסי W8 ו־W9 או כל טופס אחר שמוגש לכם מתוקף ההסכמים בין ישראל לארצות הברית, הבנק עלול להקפיא את חשבונותיכם.
טופס W9 עוזר לממשלת ארצות הברית לקבל מידע על אזרחיה ועל חשבונות הבנק שהם מנהלים מחוץ לגבולות ארצות הברית. מידע זה מאפשר לרשות המיסים האמריקאית לקבוע את שיעור המס שהם צריכים לשלם בהיותם אזרחי ארצות הברית, ולחזק את סמכויות האכיפה שלה מחוץ לגבולות ארצות הברית.
הצהרתכם החתומה בטופס W9 מאפשרת למוסד הבנקאי להעביר את פרטיכם לרשות המיסים הישראלית, וזאת בתורה מעבירה את המידע לרשות המיסים האמריקאית.
שימו לב כי חתימה את טופס 9W אינה מהווה הגשה של הדיווחים הנדרשים בארה"ב, שכן הבנק לא מבצע את הדיווחים עבורכם ל IRS או למשרד האוצר האמריקאי, אלא רק מידע כללי בנוגע לבעלות על החשבון.
אזרח אמריקאי החי מחוץ לארה"ב וחתם על טופס 9W מבלי להגיש את הדיווחים האישיים עשוי להימצא בבעיה גדולה בעתיד וחשוף לקנסות כבדים שיהיה קשה מאוד עד בלתי אפרי לבטלם.
רוצים לדווח לרשות המיסים האמריקאית על פעילותכם הפיננסית בישראל לפני שהבנק יעשה זאת במקומכם? תוכלו לדווח באמצעות תוכנית גילוי מרצון (Streamlined Foreign Offshore Procedures), אך רצוי ומומלץ לעשות זאת בעזרת רואה חשבון המתמחה בנושא זה.
הסתבכתם עם מילוי טופס W8/W9? יש לכם שאלות כלשהן? אנחנו כאן בשבילכם!
מבולבלים? היעזרו ברואה חשבון אמריקאי בישראל
משרד ביטס, מתמחה במיסוי אמריקאי ומוסמך IRS לייצג נישומים ולפעול בשמם, עומד לרשותכם בכל שאלה המתייחסת לטופסי W8 ו־W9.
צריכים למלא טופס W9 וזקוקים לעזרה? אנו נעזור לכם למלא את הטפסים הרלוונטיים ולהעביר את כל המידע הנדרש בחוק.
אל תתמודדו לבד עם טופסי W8 ו־W9, דברו איתנו.